ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορεί να γίνει υγραεριοκίνητο ένα αυτοκίνητο που καίει βενζίνη;

Ναι μπορεί να γίνει υγραεριοκίνητο. Ανάλογα με το σύστημα τροφοδοσίας που έχει, θα χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός (κιτ υγραεριοκίνησης).

Μπορεί να γίνει υγραεριοκίνητο ένα αυτοκίνητο που καίει πετρέλαιο;

Όχι, αυτή τη στιγμή οι εταιρείες βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού του ειδικού κιτ.

Υπάρχει ένδειξη στάθμης υγραερίου;

Ναι υπάρχει ενσωματωμένη ένδειξη στο διακόπτη αλλαγής καυσίμου.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του αυτοκινήτου μετά από σύγκρουση ή φωτιά;

Όχι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης. Ειδικές βαλβίδες και ειδικά συστήματα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιοι κίνδυνοι.

Είναι νόμιμη η υγραεριοκίνηση;

Ναι είναι νόμιμη. Σας παρέχονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το ΚΤΕΟ και στη συνέχεια παραλαμβάνετε τη νέα άδεια του αυτοκινήτου από τις κατά τόπους Διευθύνσεις του Υπουργείου Μεταφορών. Σε κάθε επόμενο επανέλεγχο του οχήματός σας, σας παρέχεται πάλι δήλωση επανελέγχου.

Θα φτάσει η τιμή του υγραερίου την τιμή της βενζίνης;

Είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής ένωσης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο να παραμείνει χαμηλός ως κίνητρο καθώς το καύσιμο είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Τουλάχιστο μέχρι το 2018 η τιμή του υγραερίου θα παραμείνει χαμηλή.

Πόσο ασφαλές είναι το υγραέριο LPG;

Τα αέρια καύσιμα είναι αρκετά ασφαλή σε σύγκριση με άλλα καύσιμα. Το υγραέριο LPG έχει υψηλή θερμοκρασία αυτοανάφλεξης, περίπου 480 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τους περίπου 257 βαθμούς Κελσίου για τη βενζίνη. Αυτό το καθιστά λιγότερο πιθανό να αυτοαναφλεγεί.

Χάνει σε απόδοση ο κινητήρας;

Όχι δεν χάνει την απόδοσή του. Ο κινητήρας διατηρεί την ίδια ακριβώς ιπποδύναμή και την ίδια ροπή.

Τι είδους δεξαμενή υγραερίου μπορώ να επιλέξω;

Υπάρχουν δύο επιλογές ως προς το σχήμα: Η κυλινδρική και σε σχήμα ρεζέρβας.

Τί χωρητικότητα σε λίτρα μπορεί να έχει η δεξαμενή του υγραερίου;

Υπάρχουν δεξαμενές από 35 έως 110 λίτρα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εγκατάσταση υγραερίου;

Ο χρόνος που χρειάζεται για την μετατροπή είναι 1 με 2 μέρες. Κάποια οχήματα όμως μπορεί να χρειαστούν λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η αλλαγή καυσίμου από βενζίνη σε υγραέριο και αντίστροφα;

Η αλλαγή του καυσίμου γίνεται μέσω ενός διακόπτη που τοποθετείται κοντά στη θέση του οδηγού ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση.

Τι συμβαίνει αν τελειώσει το υγραέριο εν κινήσει;

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ηχητική προειδοποίηση και το σύστημα θα γυρίσει αυτόματα σε βενζίνη χωρίς να σβήσει ο κινητήρας, ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες.

Τι αλλάζει στο αυτοκίνητό μου;

Δεν αλλάζει και δεν καταργείται τίποτα, προστίθενται απλά κάποια εξαρτήματα ώστε να είναι εφικτή η τροφοδοσία του υγραερίου. Το σύστημα της βενζίνης παραμένει ανεξάρτητο και ως είναι.

Τι οφέλη έχουμε από την χρήση υγραερίου;

Έχουμε πραγματική οικονομία της τάξης του 50% ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου, μειωμένες εκπομπές ρύπων, μακροζωία καταλύτη και κινητήρα.

Τι αυτονομία θα έχει το αυτοκίνητο;

Η αυτονομία εξαρτάται από τα λίτρα του ρεζερβουάρ υγραερίου και την κατανάλωση καυσίμου που έχει το όχημα στη βενζίνη.

Είναι το ίδιο ασφαλές το όχημα μετά από την εγκατάσταση;

Ναι είναι το ίδιο ασφαλές. Οι δεξαμενές του υγραερίου που κατασκευάζονται είναι ισχυρότερες από τις δεξαμενές βενζίνης, λόγω της πίεσης που απαιτείται για τη διατήρηση του αερίου σε υγρή μορφή. Αυτό καθιστά την αποθήκευση του υγραερίου ασφαλή. Η δεξαμενή υγραερίου είναι πιο ανθεκτική στη ρήξη σε περίπτωση σύγκρουσης. Ειδικές βαλβίδες ασφαλείας και αποκοπής (cut-offs) συμβάλλουν στην αύξηση του συντελεστή ασφαλείας.

Το υγραέριο θα προκαλέσει φθορές στον κινητήρα λόγω ξηρής καύσης;

Ασφαλώς όχι, διότι όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα προέρχονται από πολύ ανθεκτικά κράματα μετάλλων και επίσης κάθε μηχανή εσωτερικής καύσης μπορεί να καίει υγραέριο και φυσικό αέριο.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι με πνεύμονα ή χωρίς;

Ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου τοποθετείται το κατάλληλο για αυτό σύστημα. Ορισμένα αυτοκίνητα δέχονται μόνο σύστημα χωρίς πνεύμονα.

Αν πουλήσω το αυτοκίνητο που πρόσθεσα την υγραεριοκίνηση, μπορώ να εγκαταστήσω το κιτ μετατροπής σε κάποιο άλλο;

Ναι μπορεί να μεταφερθεί το κιτ στο καινούριο αυτοκίνητο, εφόσον έχει τον ίδιο αριθμό κυλίνδρων και περίπου την ίδια ιπποδύναμη.

Τι συντήρηση χρειάζεται να κάνουμε;

Στα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα μετά την τοποθέτηση ένας τυπικός έλεγχος και κάθε 25.000 χιλιόμετρα επιθεώρηση του συστήματος αερίου και αλλαγή ενός φίλτρου υγραερίου.

Που θα μπει το ρεζερβουάρ του υγραερίου;

Υπάρχουν διάφορες επιλογές: α) κάτω από το αυτοκίνητο β) στη θέση της ρεζέρβας , κάτω από το χώρο αποσκευών γ) πίσω από τα καθίσματα των πίσω επιβατών δ) στο χώρο της καρότσας για τα επαγγελματικά φορτηγά.

Αν κοπεί ή τρυπήσει το σωληνάκι τροφοδοσίας υγραερίου στην περίπτωση που ακουμπήσει το σασί του αυτοκινήτου σε κάποιο κράσπεδο τι γίνεται;

Μια ειδική βαλβίδα που βρίσκεται στη δεξαμενή θα αντιληφθεί άμεσα την μη σωστή παροχή υγραερίου και θα την διακόψει αυτόματα.

Που υπάρχουν στην Ελλάδα πρατήρια ανεφοδιασμού LPG Gas ;

Υπάρχουν πρατήρια στις περισσότερες μεγάλες πόλεις και στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Το δίκτυο πρατηρίων υγραερίου συνεχώς επεκτείνεται με την προσθήκη νέων πρατηρίων LPG Gas.